Potravinové intolerancie

Potravinová intolerancia (PI) - môžme povedať neznášanlivosť alebo precitlivenosť - nie je to vždy alergia v pravom zmysle slova. (Alergia je spôsobená imunitnou reakciou organizmu, intolerancia môže byť spôsobená aj inými faktormi, napr. rôznymi metabolickými poruchami, dedičnými faktormi.)

Pacient si nemusí vôbec uvedomovať, že za mnohými chorobnými príznakmi a zdravotnými problémami sa skrýva práve potravinová intolerancia. Je potrebné si preto uvedomiť tieto 4 informácie o PI:

1. Oneskorená reakcia - nepriaznivá reakcia sa objavuje niekoľko hodín až dní neskôr. Mnoho ľudí obviní posledné jedlo, ktoré zjedli, pričom v prípade zásadných problémov to môže byť aj niekoľko týždňov.

2. Hlavný vinník (jedlo, ktoré vyvoláva problém) - spôsobuje tzv. kumulačný efekt, to znamená, že ak sa včas nezistí intolerancia na danú potravinu a človek  sa nelieči, stáva sa hypersenzitívny aj na ďalšie skupiny potravín, nakoľko tráviaci trakt reaguje príliš precitlivene a neustále "bije na poplach".

3. Zriedkavo ju diagnostikujú lekári - lekári sa bežne potravinovou intoleranciou nazaoberajú a nepredpokladajú, žeby z nej mohol byť závažný problém. Mnohé testy z krvi alebo biopsiou nepreukážu PI a napriek tomu ju môžete mať.

4. Priamo súvisí s chronickými chorobami - u ľudí s chronickými chorobami a alergiami sa PI vyskytujú omnoho častejšie a intenzívnejšie.

Dobrá správa. Je možné potravinovú intoleranciu riešiť a vyliečiť.

Biorezonanciou je možné zistiť konkrétne potraviny alebo substancie, na ktoré je potravinová intolerancia a zároveň biorezonančnou liečbou pôsobiť na tráviaci trakt tak, aby sa zbavil neznášanlivosti na uvedenú potravinu.

Hlavné potraviny a substancie vyvolávajúce potravinovú intoleranciu:

a/ intolerancia na mlieko a mliečne výrobky     
b/ intolerancia na glutén ( lepok), pšenicu       
c/ intolerancia na bravčové mäso    
d /intolerancia na vajce ( bielok,žĺtok)

Ďalšie potraviny/látky spôsobujúce relatívne často ťažkosti: salicyláty, histamín, niektoré potravinárske prísady -  tzv. ečka, najmä u citlivých ľudí.

U alergikov, pri sennej nádche, často sa vyskytuje skrížená alergia. Napr. alergici na brezu často reagujú alergicky na surovú mrkvu, kivi, niektoré druhy jabĺk,.. 

Typické príznaky potravinovej intolerancie: nedostatočné trávenie, pocit nafúknutého brucha, plynnatosť, brušné kŕče, zápcha, hnačky, črevné problémy a zároveň náchylnosť na alergie a chronické dýchacie problémy. Mnohí majú aj iné závažnejšie problémy, ale tie sú spojené aj s ďalšími ochoreniami.

 

Používame cookies
Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľskú skúsenosť (tracking cookies). Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že ak ich odmietnete, možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.